Az elhízás lelki okai

A túlsúly kialakulásának általában több oka szokott lenni testi és lelki síkon is. Testi síkon leggyakrabban a mozgásszegény életmód és a túl sok evés, illetve helytelen táplálkozás szokott a háttérben állni, esetleg betegségek. Lelki síkon túlsúlyhoz vezetnek bizonyos hiedelmek, stressz és lelki problémák. A nem megfelelő légzés is szerepet játszik benne. Csupán genetikai hajlam ritkán okoz elhízást.

Ha egy embernek nincsen olyan pszichés problémája, ami hízás háttérében állni szokott, folytathat bármilyen életformát, nem fog elhízni. Sokféle fizikai módszerrel lehet fogyni, de ha nem lesz megoldva a hízás pszichés háttere, a kilók vissza fognak jönni.

Sokszor gyermekkorban tanult evési minták vezetnek az elhízáshoz. Például amikor a gyereket úgy nevelik, hogy mindent meg kell enni, ami az asztalra kerül. A gyerek megtanulja, hogy akkor is mindent el kell tüntetni az asztalról, ha az már nem esik neki jól.

Az, hogy mit szeretünk enni és hogyan sokat elárul a személyiségünkről, mint ahogy az is, hogy hova hízunk.

Fotó: Unsplash

Az ételhez és az élethez való viszonyunk között is szokott lenni párhuzam. Sőt valószínűleg a szerelemhez való hozzáállásunk is hasonló. Az óvatosan kóstolgató kicsit bizalmatlan az étellel szembe, hiszen az lehet veszélyes is. Van, aki gyorsan magába tömi az ételt, anélkül, hogy megrágná. Sokat akar kapni, anélkül, hogy tenne érte valamit. Az anorexiás a kalóriákat számlálja. De az étel, amit elfogyaszt, legyen egészséges és tiszta is. Aztán van, akinek az evésnél fontosabb az asztali dekoráció. Általában betegség és időskor esetén szokás visszatérni a kímélő étrendhez. Az illető a felelősséget áthárítja másokra, elutasítja az agressziót (fogak használata). Ilyenkor az ember visszaesik egy gyermek szintjére. Akik szeretik a magvakat, sokat rágódnak az élet problémáin is, és szeretnek mindenből tanulni. Azok, akik félnek a szeretettől, szerelemtől, általában nem esznek édességet. A vegetáriánusok is elutasítják az agressziót, ártatlanok akarnak maradni.

Nagyon sokszor tanítják arra a szülők a gyermekeiket, hogy ha lelkileg rosszul érzik magukat, akkor azt evéssel oldják meg. Így alakulhat ki felnőtt embereknél a bánatháj. Visszafejlődnek a gyermekkorba. A zsírpárnák ilyenkor védelmi funkciót látnak el. Ilyen esetekben a koplaló kúra jelentősen súlyosbíthatja a pszichés állapotot. Hiszen elvették az illetőtől az egyetlen örömét.

Nőknél szokott előfordulni, hogy zsírpárnákba menekülnek azért, hogy a férfiak ne nőként tekintsenek rájuk, akit el akarnak csábítani. Ennek oka az is lehet, hogyha karriert akarnak befutni. Erre csinos, kívánatos nőként kisebb esélyük volna. A nőknél az elhízás a párkapcsolat elkerülésének célját is szolgálhatja, ha még nem nőttek fel a szerelem testi-lelki síkjához.

A férfiak a lógó hassal próbálhatják elrejteni a tudattalanul a túl kicsinek tartott nemi szervüket. Nők ezzel utasítják el a szexualitást.

Egy férfi a társadalmi súlyát is megpróbálhatja növelni a testsúlyával. Náluk a súlyfölösleg egyértelműen a tekintélyt növeli. Ebben benne van az elismerés és szeretet utáni vágy.

Az evés és az ivás inkább régebben szolgálta a nemességnél a hatalom és a luxus demonstrálását. Manapság az emberek többsége meg tud magának venni fölösleges élelmiszereket is. Még mindig vannak, akik exkluzív éttermekben fogyasztanak luxus ételeket. A franciáknál az étel elkészítése művészetnek számít. Bármennyire is tudatosságra törekszenek, a boldogságot, elégedettséget nem érhetik el, amíg csak fizikai, külső síkon keresik. Előfordul, hogy várakozás ideje alatt esznek az emberek, például repülő úton. Vannak a szociális evők, akik a társaság kedvéért mindig esznek. Ha valaki egész nap stresszes munkahelyen dolgozik, és nincs ideje, lehetősége enni, csak gyorsan bekapni valamit, lehet, hogy este lazítás céljából (túl sokat) eszik. Sokan úgy lázadnak a mai karcsú szépségideállal szembe, hogy kövérre eszik magukat.

A lelki problémák abban is megmutatkoznak, hogy testi síkon hova hízunk. A túlsúlyosaknak gyakran van problémájuk az önérvényesítéssel, akár a közvetlen környezetükben, akár az életben. Ha az életben nem tudnak tartalékokat gyűjteni, akkor testi síkon teszik meg, pocakot növesztenek. A puffadt hassal rendelkezők pedig felfuvalkodottak.

Tehát láthatjuk, hogy a túlsúlynak komoly lelki előnyei vannak. Egyensúlyban tartanak bennünket, megvédenek. A tudatban az ész által meghatározott, a vágyott karcsú alak jelenik meg. Amit a társadalom is elvár. A test a tudattalan minta által kialakított kövér formát ölti. A lelki problémát fontos tudatossá tenni és az életünk más területén megoldani, nem az evéssel. Az egész életünket át kell alakítani.