Fogyás a Schüssler-sókkal

A Schüssler-sókkal tudjuk támogatni a fogyókúránkat. Fontos az is, hogy ballasztanyagokban gazdag legyen a táplálkozásunk, de ne feledkezzünk el a mozgásról sem! A legtöbb só javítja az anyagcserét, segíti a salakanyagok távozását a szervezetből. Azon kívül néhány só csökkenti az étvágyat is.

Ne törekedjünk gyors, látványos fogyásra – se diétával, se valamilyen csodaszerrel. Az így leadott kilók hamar visszajönnek. A hirtelen fogyás ráadásul nagyon megterheli a szervezetet. Egészségkárosodáshoz vezethet.

Igazi székrekedésnek azt nevezik az orvosok, ha legalább három nap kimarad két székelés között. A hashajtó különösen hosszútávon nem jelent megoldást, mert a szervezet elég gyorsan hozzászokik a gyógyszerhez. Utána egyre erősebb hashajtóra lesz szüksége a betegnek. Aztán már egyre kevésbé fog tudni magától hatékonyan működni az emésztés. Az emésztés végül függővé válik a hashajtó gyógyszerektől. Gyenge bélmozgás és aranyér esetén is jól bevált szer a Calcium fluoratum D12. Óránként 1 tablettára van szükség ahhoz, hogy az emésztést gyengéd módon ösztönözzük, és erősítsük a bélműködést. (Csak addig szedni, amíg lesz „eredmény”!) Ha a bélrenyheséghez keresztcsonttáji fájdalom és a végbélben érzett forróságérzés is hozzáadódik, ajánlott óránként 1 tabletta Ferrum phosphoricum D12-t bevenni. Ha a székrekedés puffadással jár együtt, segíthet a „forró hetes”. Ha idős embereknek van székelési problémájuk, vegyenek be Calcium phosphoricum D6-ot, amely az általános öregkori gyengeségre is jó. Ebből is óránként egy tabletta szükséges. Egyes székrekedéssel küzdő embereknek van ugyan székelési ingere, mégsem sikerül a székletürítés. Ilyen esetben a Silicea D12 segít – óránként 1 tabletta. Ha a székrekedést túlsavasodás okozza, Ferrum phosphoricum D12, Natrium phosphoricum D6 és Natrium sulfuricum D6 segít. Napi váltásban szedjük az előbbi szereket, naponta 4-6 tablettát egész napra elosztva.

            Salaktalanításra

  1. A kötőszöveti blokádra

A kötőszöveteinknek elsősorban az a feladata, hogy a tápanyagokat továbbítsa, és raktározza a szervezetünkben. Továbbá felelős az egyes anyagok végtermékeinek leadásáért. (Korábban az orvostudomány azt hitte, hogy kötőszöveteinknek egyetlen feladata belső szerveinknek az összetartása.)

Nr. 9 Natrium phosphoricum:  szükség van rá a káros savak lebontásához.

Nr. 10 Natrium sulfuricum: a salakanyagokat szállítja, és kivezeti a testből.

Nr. 11 Silicea: felelős a kötőszöveteink minőségéért. Továbbá feloldja a húgysavkristályokat, ezáltal tehermentesíti a kötőszöveteket.

  • Vízháztartás blokádja

Gyakran halljuk, mennyire fontos a megfelelő vízfogyasztás. A víz segít a méregtelenítésben, salaktalanításban.

Nr. 8 Natrium chloratum: a vízháztartásunk legfontosabb szabályzója.  Ennek köszönhetősen a salaktalanításon átesett folyadék a veséken keresztül elhagyja a szervezetet.

  • Emésztőrendszer blokádja

Nr. 3 Ferrum phosphoricum: az emésztés általános javítására.

Nr. 6 Kalium sulfuricum: a biokémia „májszere”. Támogatja a sejtek oxigén ellátását, ezáltal segíti az anyagcserét. Sok bőrproblémát az emésztőrendszer hibás működése okozza.

Nr. 10 Natrium sulfuricum: a salakanyagok távozásához van rá szükség, különben mérgezéses folyamatok alakulhatnak ki.

  • Zsíranyagcsere blokádja

Az vitatott, hogy a telítetlen (olaj) vagy a telített zsírsavak az egészségesebbek. Tény, hogy a vaj (lehetőleg alacsonyabb zsírtartalmú) és az állati zsír természetesebb, mint a margarin. Vaj helyett lehet használni kevés tökmag vagy olíva olajt egy természetgyógyász dietetikus ismerősöm szerint. Az energiaszükségletünknek maximum 30%-át vigyük be zsiradék formájában!

Nr. 9 Natrium phosphoricum: jelentős a szerepe a zsír- és a cukoranyagcsere szempontjából. Szabályozza a savháztartásunkat. A hiányára utal, zsíros/száraz bőr/haj, pattanások, mitesszerek, zsírcsomók és gyakran bezsírosodó szemüveg.

  • Fehérjék blokádja

A proteinekhez táplálkozás útján jutunk. A majdnem 20-féle eszenciális aminosavat a szervezetünk nem tudja magától előállítani. Lehetőleg növényi fehérjéket vigyünk be! Egyrészt mert ezek kevésbé szennyezettek, másrészt mert sok állati fehérje fogyasztásának hatására elsavasodik a szervezetünk.

Nr. 2 Calcium phosphoricum: a sok állati fehérje fogyasztása miatt több sav termelődik, amelyek megkötéséhez és kiválasztásához ásványi anyagokra van szüksége a szervezetünknek. Ez kalcium-foszfát hiányhoz és csontritkuláshoz vezet.

  • Szénhidrátok blokádja

A szénhidrátokhoz tartozik a cukor, a keményítő és a cellulóz.

A szénhidrátok emésztése már a szájban megkezdődik a nyálban lévő amilázok által. De még a máj is szerepet játszik benne.

A finomított szénhidrátokkal (fehér cukor/liszt) csupán energiát viszünk be a szervezetünkbe, de hasznos tápanyagokat nem (ásványi anyagok, vitaminok). Inkább gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonákkal és hüvelyesekkel fedezzük a szénhidrát szükségletünket.

Nr. 2 Calcium phosphoricum: a szénhidrátok lebontásához kalciumra is szüksége van a szervezetünknek.

Nr. 3 Ferrum phosphoricum: segít a glükóz elégetésében.

Nr. 6 Kalium sulphuricum: ellátja oxigénnel a sejteket, ezáltal támogatja a glükóz elégetését.

  • A túlsavasodásra

Egészségtelen táplálkozásunknak és életmódunknak köszönhetően alakul ki, például a túlzott mértékű szénhidrát fogyasztás miatt.

Nr. 9 Natrium phosphoricum: szükséges a szénhidrátok anyagcseréjéhez. A túlzott szénhidrát fogyasztás hiányállapothoz vezet. Ennek következménye a túlsavasodás és elhízás, továbbá egyes szervek elzsírosodása.

Schüssler-sót étvágycsökkentésre

Nr. 2 Calcium phosphoricum

Ha nagyon kívánná a sonkát, szalámit, húst, halat, az erősen fűszerezett és sózott ételeket, valamint a füstölt dolgokat.

Nr. 5 Kalium phosphoricum

Ha csillapítatlan éhségérzetet éreznénk már rögtön az étkezéseket követően, ill. dió, mogyoró utáni vágynál.

Nr. 6 Kalium sulfuricum

Teltségérzetnél, a keserű ételek utáni vágynál.

Nr. 7 Magnesium phosphoricum

Erős csokoládé utáni vágynál (alkoholnál is).

Nr. 8 Natrium chloratum

Ha nagy sóvárgást éreznénk erősen sós és fűszerezett ételek után, valamint ha túlságos szomjúság párosulna a farkasétvágyunkhoz.

Nr. 9 Natrium phosphoricum

Általános farkasétvágy, de különösen fehérlisztes sütemények, tejszínes dolgok és erősen zsíros ételek iránt.

Nr. 11 Silicea

Csillapíthatatlan farkasétvágy a sütemények iránt.

Fontos: valószínűleg számtalan módszerrel le lehet fogyni. Bár távolról sem olyan sokféle diétával és tablettával, mint ahogy az internet azt állítja. A legfontosabb mégis a hízás és a túlevés pszichés okát feloldani Bach-virágterápiával vagy esetleg pszichoterápiával. (A pszichés tényező meghatározóbb is lehet annál is akár, minthogy ki mennyit eszik vagy mozog.) Különben a kilók újra és újra vissza fognak jönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük