Mennyit tudsz elérni a természetgyógyászattal?

Ebben a cikkben részben azt osztom meg, amit tanultam, másrészt a saját tapasztalataimat néhány gyógymódról, amelyet sokat alkalmaztam magamon, illetve láttam, hogy mások hogyan használták.

A legtöbb tapasztalatom a Bach-virágterápiával, a Schüssler-sókkal, a homeopátiás alkati kezeléssel, a mudrákkal és a drágakő terápiával van. A könyvajánló menüpontban felsorolom azokat a könyveket, amelyek szerintem a leghasznosabbak ezekben a témákban.

Mindezek közül hosszú távon a legerősebben és a legtöbb tünetre a homeopátiás alkati kezelés hat. De alkati szert C200-as potenciától csak homeopata orvos választhat. Ez már túllépi az öngyógyítás kereteit.

Rövidtávon a legerősebben a mudra hat mind a testi, mind a lelki tünetekre. Ha nem napok, hetek óta tartó tünetre, hanem aktuális problémára jól választottál mudrát, az abban a pillanatban elkezdhet hatni, amikor összeérnek az ujjaid. De ha egy percen belül nem érzel megkönnyebbülést, másikat kell választanod. Persze ha már napok óta vagy hosszabb ideje áll fenn a testi tüneted, akkor hetekig vagy akár hónapokig kell naponta kitartanod a mudrát ahhoz, hogy a gyógyulási folyamat lezáruljon. Bár annál már sokkal hamarabb fogod érezni a javulást. Fizikai szinten erősítheted vele bármely szervedet vagy szervrendszeredet. Ahhoz hogy érzelmi vagy mentális síkon végbemenjenek a változások és a megújulások, általában 21-42 napra van szükség. Használhatod haragod oldására, a motivációd vagy a türelmed növelésére. Nekem nagyon bevált ez a gyógymód némely gyógyszer mellékhatásra. Például székrekedésre, magas pulzusra és étvágycsökkentésre. Ezt a gyógymódot meditatív alkatúaknak javasolom, akik szeretnek üldögélni. Ha vizualizációt is végzel, miközben gyakorlod a mudrát, az fokozza a hatást. De nálam e nélkül is teljesen jól működik ez a gyógymód.

A Schüssler-terápia azért jó, mert testi tünetre nagyon könnyen kiválaszthatsz magadnak is sót, és sosincs kezdeti rosszabbodás. A leggyorsabban ható só a Nr. 7 (Magnesium phosphoricum), amit izomgörcs esetén forró hetes formájában szedhetsz be. A Nr.3 (Ferrum phosphoricum) kisebb sérülések, izomláz esetén segít hamar. Krónikus tüneteknél több (egyenként két hónapos) kúrára is szükséged lehet. Számos bőrproblémára nyújt tökéletes megoldást. Javítja az emésztést. Fogyókúrázásra is remekül bevált módszer. De amennyiben méregtelenítésre akarod használni, úgy az már túllépi az öngyógyítás kereteit, ez esetben szakemberhez kell fordulnod, mivel nem mindegy a szersorrend!

A drágakő terápia a legszubjektívebb valamennyi gyógymód közül, amit eddig próbáltam. Csak magad tudod kitapasztalni, hogy melyik ásvány, milyen állapotban egészen pontosan hogyan hat rád. Nekem nem annyira lelki betegség tünetre vált be, hanem átmeneti rossz lelkiállapotokra, konkrét helyzetekre. Fizikai tünetre nem igazán próbáltam, de arra is jó lehet.

A Bach-virágterápia az általam valaha próbált legszelídebb gyógymód. A kedvencem. Saját magadnak választhatsz célzottan negatív lelkiállapotra, rossz érzésekre, személyiség problémákra cseppeket. Pszichoszomatikus tünetekre is erősen hat ez a gyógymód, de arra nehezebb választani cseppet. Szükség lehet kísérletezésre. Alapvetően azokra az érzésekre kell cseppet választani, amelyek kapcsolódnak a testi tünethez. Neurotikus betegség esetén elég erős lehet ez a gyógymód, viszont pszichotikus betegségre önmagában biztos nem elég. Ilyenkor csak a beállított(!) gyógyszeres kezelés kiegészítésére válik be.

Életveszélyes állapot, betegség és idegösszeroppanás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! A gyógyszereid mellékhatásáról is fontos tájékoztatnod a kezelő orvosodat! Ő is tudhat ezekre gyógyszert javasolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük